Quad 44


Introductie: 1979, geproduceerd tot 1989, totaal 40.000 stuks.

Opvolger van Quad 33

De 44 is de opvolger van de beroemde voorversterker 33. Echter, behalve het hoge filter, is alles anders. Geen transistoren maar op-amps en elektronische schakelaars in de ingangen. Verder is er een mix van DIN- en RCA-connecties op de vijf modulaire ingangen. Er zijn drie series te onderscheiden. Tot serienummer 12.000 blijft alles ongeveer hetzelfde, vanaf 12.000 tot 23.000 een gewijzigde voeding en kleine veranderingen en vanaf serienummer 23.000 valt alles op zijn plek; een aantal schakelingen worden van de later verschenen 34 gekopieerd. Deze laatste versie van de 44 is naast de verouderde DIN-aansluitingen volledig met RCA-connectoren uitgevoerd. Behalve een aantal speciale bestellingen is de standaard kleur vanaf nummer 23.000 donker grijs.

Revisie Quad 44

De standaard revisie behelst het vervangen van de elco’s en wat kleine wijzigingen om de gevoeligheid voor schakelproblemen met de ingangen te verminderen. Voor de 44 zijn twee nieuwe modulen ontwikkeld, een CD/AUX ingangsmodule op basis van het laatste schema van Quad en een nieuw voedingsbord dat definitief afrekent met de schakelproblemen en waar optioneel relais op geplaatst kunnen worden in plaats van de elektronische schakelaars van het type CD4066. Deze schakelaars geven relatief veel vervorming en ruis, tevens beperken ze de maximale signaalgrootte. De ingangsmodule is als los accessoire verkrijgbaar, het voedingsbord alleen in combinatie met een revisie.

Op projectbasis kunnen er aanvullende modificaties plaatsvinden, voor een Engelse klant hebben we bijvoorbeeld een 44 uitgerust met een gebalanceerde in- en uitgang.