Quad 34


Introductie: 1982, geproduceerd tot 1995, totaal 41.000 stuks.

Elektronische schakelaars

De 34 is de eerste voorversterker van Quad die samen met de FM4 en de 306 een eindversterker van hetzelfde formaat heeft. Op zich niet zo belangrijk, maar toch. De mogelijkheden zijn beperkter ten opzichte van de 44, echter een aantal schakelingen zijn technisch en gehoormatig beter, deze zijn dan ook in de latere ‘grijze’ 44 verschenen. In de 34 is geen plaats meer voor mechanische schakelaars, alles wordt bediend door de CD4066 elektronische schakelaars. Bij de 44 beperkt dit ‘probleem’ zich tot de keuze bij de ingang, bij de 34 zitten deze dingen overal. Vervangen door relais kan, maar dan kom je in een waterval van werkzaamheden terecht die technisch allemaal kunnen, maar economisch wat vragen zullen oproepen.

Technisch superieur

Als we het nu toch over de nadelen hebben, de eerdere versies hadden alleen DIN-aansluitingen die de keuze voor de kabel nogal beperkten, hoewel ze technisch superieur zijn. Verder waren dit de eerste schreden van Quad op het gebied van dubbelzijdige printen en lekkende elco’s, vooral de versies met de blauw gelakte print zijn berucht. Gebruik je de 34 waar hij voor bedoeld is – cd, FM en af en toe een plaatje draaien – dan voldoet hij uitstekend.

Revisie Quad 34

De revisie bestaat uit het vervangen van de elco’s en wat andere kleine werkzaamheden zoals het vervangen van de vonkblusser die over de netschakelaar geplaatst is. Doordat de component die Quad gebruikte door de fabrikant wat ‘hoger’ gespecificeerd was, is vervangen van dit component in de modellen 34, 44, FM4 en 66 standaard werk.