Quad 303-2


Voor veel mensen was de eerste kennismaking met Quad een bijzondere, namelijk met de kleine bruine/beige kastjes, zijnde de Quad 33 voorversterker, FM3 tuner en de industrieel vorm gegeven Quad 303 eindversterker. In kwaliteit en uiterlijk onderscheidde men zich van het vele chroom, aluminium en de knoppen orgie van de veelal Japanse concurrenten. Achter de bedrieglijk eenvoud zitten echter veel meer mogelijkheden verscholen dan je op het eerste gezicht denkt. Vandaar dat een gereviseerde set nog steeds zeer bruikbaar is en de toets met moderne apparatuur glansrijk doorstaat. Dat reviseren is noodzakelijk bij apparatuur van 20 jaar en ouder, laat u niets wijsmaken! De Quad 303 werd ook professioneel gebruikt, de robuustheid en kwaliteit stonden voorop. Veel mensen gebruiken de 303 nog steeds, er is eigenlijk maar één nadeel, het uitgangs vermogen is soms te gering voor moderne luidsprekers. Quad voorzag daarin door de reeks van zogenaamde Current Dumping versterkers te introduceren, te beginnen bij de 405 tot en met de huidige Artera. De ontwikkelingen rondom de 303 stopten. Wij hebben echter de handschoen weer opgepakt. Door het toepassen van moderne transistoren konden we de voeding spanning verhogen. Vervolgens door gebruik te maken van de kast en de koelblokken van de 405 kon ook alle bedrading vervallen tussen de eindtransitoren en de driver printen. Omdat we toch nieuwe printen moesten maken zijn we uitgegaan van dubbelzijdige printen, hierdoor heb je een veel grotere vrijheid bij het ontwerpen van een optimale lay-out en kun je een grotere spoorbreedte toepassen. Uiteraard gebruiken we alleen hoogwaardige componenten.

Om de beïnvloeding van het ene kanaal op het andere te minimaliseren maken we gebruik van een dubbele voeding. De lay-out van de nieuwe ringkern trafo met daarom heen de vier afvlak condensatoren en de twee uitgangs condensatoren hebben we overgenomen van het 606MKII ontwerp. De condensatoren die we gebruiken zijn maar liefst 22.000 uF, hierdoor is de voeding vele malen stabieler, de vervorming lager en zullen begrenzingen (clipping) in het geluid niet meer voorkomen.

De 303-2 is een hommage aan de oorspronkelijk 303 en geeft gebruikers van laag ohmige speakers weer de kans om naar het iets warmere maar schone 303 geluid te luisteren. De 303-2 wordt net als onze 405-2 volledig nieuw gebouwd, inclusief gepoedercoate kast en nieuwe connectoren.