Quad 303-2


Reviseren Quad 303-2 noodzakelijk

Voor veel mensen was de eerste kennismaking met Quad een bijzondere, namelijk met de kleine bruine/beige kastjes, zijnde de Quad 33 voorversterker, FM3 tuner en de industrieel vormgegeven Quad 303 eindversterker. In kwaliteit en uiterlijk onderscheidde men zich van het vele chroom, aluminium en knoppen van de veelal Japanse concurrenten. Achter de bedrieglijke eenvoud zitten echter veel meer mogelijkheden verscholen. Vandaar dat een gereviseerde set nog steeds zeer bruikbaar is en de toets met moderne apparatuur glansrijk doorstaat. Dat reviseren is noodzakelijk bij apparatuur van 20 jaar en ouder. 

De Quad 303 werd ook professioneel gebruikt, de robuustheid en kwaliteit stonden voorop. Veel mensen gebruiken de 303 nog steeds. Er is eigenlijk maar één nadeel, het uitgangsvermogen is soms te gering voor moderne luidsprekers. Quad voorzag daarin door de reeks van zogenaamde ‘Current Dumping-versterkers’ te introduceren, te beginnen bij de 405 tot en met de huidige Artera. De ontwikkelingen rondom de 303 stopten. Wij hebben echter de handschoen weer opgepakt. 

Revisie Quad 303-2

Door het toepassen van moderne transistoren kunnen we de voedingspanning verhogen. Door vervolgens gebruik te maken van de kast en de koelblokken van de 405 kan ook alle bedrading weg tussen de eindtransitoren en de driver printen. Omdat we toch nieuwe printen moeten maken zijn we uitgegaan van dubbelzijdige printen, hierdoor heb je een veel grotere vrijheid bij het ontwerpen van een optimale lay-out en kun je een grotere spoorbreedte toepassen. Uiteraard gebruiken we alleen hoogwaardige componenten.

Om de beïnvloeding van het ene kanaal op het andere te minimaliseren maken we gebruik van een dubbele voeding. De lay-out van de nieuwe ringkerntrafo met daaromheen de vier afvlak condensatoren en de twee uitgangs-condensatoren hebben we overgenomen van het 606MKII-ontwerp. De condensatoren die we gebruiken zijn maar liefst 22.000 uF, hierdoor is de voeding vele malen stabieler, de vervorming lager en zullen begrenzingen (clipping) in het geluid niet meer voorkomen.

De 303-2 is een hommage aan de oorspronkelijk 303 en geeft gebruikers van laag ohmige speakers weer de kans om naar het iets warmere maar schone 303 geluid te luisteren. De 303-2 wordt net als onze 405-2 volledig nieuw gebouwd, inclusief gepoedercoate kast en nieuwe connectoren.