Quad 33


QUAD 33, voorkant
QUAD 33, achterkant

Introductie: 1967, geproduceerd tot 1982, totaal 120.000 stuks.


Verborgen mogelijkheden

Het model 33 is de eerste transistor voorversterker van Quad. Samen met de 303 en de FM3 zijn het de bekendste modellen uit de Quad-familie. De kwaliteit en het uiterlijk dragen daaraan bij, want qua kleur en vormgeving is de 33 uniek in zijn soort. Achter de crèmekleurige en oranje toetsen zitten veel meer mogelijkheden dan je denkt. Door de uitgekiende toonregelingen en filters kan je het maximale uit de diverse aangesloten bronnen halen. Zie dat tegenwoordig maar eens voor elkaar te krijgen, in een wereld waar van je verwacht wordt dat je per cd van kabels wisselt omdat de versterker geen toon-beïnvloeding kent. Dat de aangeboden muziek, die zowel analoog als digitaal is gevormd, door honderden op-amps is getransporteerd en door diverse mixers, doet blijkbaar minder ter zake.

Extra gevoelig

Terug naar echte hifi. De 33 is nog steeds heel bruikbaar, mits je rekening houdt met de extra gevoeligheid van de ingangen die in die jaren gebruikelijk waren, ook hier weer de DIN-aansluitingen. Een punt waar niet veel aan te doen valt, zijn versleten schakelaars. Dit uit zich in gekraak of het (gedeeltelijk) uitvallen van een kanaal. Indien het kan: koop er een met een zo hoog mogelijke serienummer. Een andere veel voorkomende klacht is de matige werking van de volume potmeter, inmiddels hebben we daar een goede oplossing voor. 

Revisie Quad 33

De revisie van de Quad 33 bestaat uit het vervangen van de elco’s, het vervangen van de transistoren door ruisarme exemplaren, het verhogen van de voedingspanning en het aanpassen van de gevoeligheid zodat moderne bronnen aangesloten kunnen worden.