Quad 405-2


Nieuwe ontwerpen

Er is zoveel aangepast, eigenlijk zouden we deze versterker ‘405-3’ moeten noemen. Maar aangezien de 405-2 – de laatste versie – nog steeds de basis vormt, houden we het op 405-2. Je kunt de bestaande printen aanpassen, maar dat krijg je eigenlijk nooit netjes. Vandaar dat we hebben besloten alle printen opnieuw te ontwerpen. Alle? Ja, omdat we ook een print hebben voor de voeding en voor de beveiliging, inclusief vertraagd inschakelen. 

Grotere vrijheid

De verbetering begint al bij de ingangstrap van de versterker, bij de 405 is dat een op-amp, de schakeling is veranderd in een niet inverterende versterker. De belangrijkste winst is de veel lagere ruis die deze schakeling produceert. Verder is de wat beperkte voeding en ontkoppeling die Quad hanteerde voor de op-amp en de andere onderdelen van de schakeling aangepast. Omdat we toch nieuwe printen moesten maken zijn we uitgegaan van dubbelzijdige printen, hierdoor heb je een veel grotere vrijheid bij het ontwerpen van een optimale lay-out en kun je een grotere spoorbreedte toepassen. Uiteraard gebruiken we alleen hoogwaardige componenten.

Revisie Quad 405-2

Om de beïnvloeding van het ene kanaal op het andere te minimaliseren, maken we gebruik van een dubbele voeding. De lay-out van de nieuwe ringkerntrafo met daaromheen de vier afvlak condensatoren hebben we overgenomen van het 606MKII-ontwerp. De condensatoren die we gebruiken zijn maar liefst 22.000 µF, hierdoor is de voeding vele malen stabieler en zullen begrenzingen (clipping) in het geluid niet meer voorkomen.

 

De aparte beveiligingsschakeling voorkomt dat bij een fout in de eindversterker uw kostbare speakers het zullen begeven, tevens zorgt deze schakeling ervoor dat bij het inschakelen van de versterker het geluid pas wordt doorgegeven aan de speakers na een aantal seconden. Dit voorkomt storende in- en uitschakelgeluiden. De relais die we hiervoor gebruiken zijn van Amplimo, en zijn zover we weten de enige met dubbele contacten: één contact voor de stroom en één contact dat later sluit en voorzien is van een goudlaag om de weerstand van het contact te verlagen, zodat het relais onhoorbaar aanwezig is. Bij het uitschakelen gaat eerst het gouden contact open, daarna het heavy duty contact. Dit alles in een fractie van een seconde.

Maatwerk mogelijk

De kast is opnieuw gepoedercoat en voorzien van nieuwe schakelaars en connectoren. Op deze wijze bezit u een nieuwe 405, met het karakteristieke Quad-geluid dat vele jaren ongestoord luisterplezier zal geven. Omdat alles toch nieuw gemaakt moet worden, is ook maatwerk mogelijk. Maak uw wensen kenbaar, wij kijken of dat mogelijk is en binnen onze filosofie past.

 

Uiteraard kunnen we ook uw 405 voorzien van een aantal hierboven genoemde opties. Revisie van de versterker is ons uitgangspunt, reviseren is noodzakelijk bij apparatuur van 20 jaar en ouder, laat u niets wijsmaken. Vervolgens kunnen we modulen vervangen en/of modificaties uitvoeren. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.